Catalunya 1714
Despullant Espanya

Despullant Espanya és un llibre de Víctor Alexandre per enfortir l'autoestima dels catalans

Espanyolisme és feixisme

“Espanyolisme és feixisme”, diuen els Maulets. És una asseveració molt forta, pròpia de gent jove, pensarà algú. Sí, és cert. És una asseveració molt contundent. Però en lloc de rebutjar-la per la forma —no era un espanyolista qui ens deia que, als catalans ens perd l’estètica?—, analitzem-la primer. Al capdavall, si la frase és senzilla també ho són els plantejaments de l’espanyolisme.

[Llegir-ne més]
Un poble adult no necessita tutors

Un poble adult, certament, no necessita tutors. No és la seva gent el més gran patrimoni d’un poble? Per què, aleshores, un poble adult hauria de menester col·lectivament allò que no necessita individualment? Quina mena d’adult és aquell que no es veu amb coratge de fer un pas endavant per millorar la seva vida? Quina mena de maduresa és aquella que accepta ser vampiritzada per una altra que se li declara superior? Quin grau de creixement personal cal reconèixer-li a l’individu capaç de regir la seva pròpia existència? Tanta aprensió sentim per les responsabilitats, els catalans, que necessitem delegar-les en els veïns?

[Llegir-ne més]

Pujar

Els catalans no som espanyols

Els catalans no som espanyols per la mateixa raó que els espanyols no són catalans. Sembla mentida que una cosa tan senzilla costi tant d’entendre. És molt cansat, certament, haver de repetir sempre les mateixes veritats a algú que ni tan sols et mira quan li parles, és molt decebedora aquesta actitud. Però no és pas fruit de la mala educació sinó d’una estratègia bífida, perversament dissenyada, que té el seu origen en la rentada de cervell a què hem estat sotmesos.

[Llegir-ne més]

Pujar

 

Seria una llàstima que l’espanyol es perdés a Catalunya?

“Seria una llàstima que l’espanyol es perdés a Catalunya”, diuen els bilingüistes monolingües; “l’espanyol no és la nostra llengua, però ara que la sabem forma part del nostre patrimoni”, opinen molts catalans gens sospitosos d’espanyolisme. Compte, perquè aquest és un altre parany.

[Llegir-ne més]

Pujar