Alexandre de Hales (Alexandre de Hales)


Esquema de la filosofia medieval
Escolasticisme


El teòleg i filòsof anglès Alexandre de Hales (1185-1245) va ser anomenat Doctor irrefagabilis, és a dir "Doctor impossible de refutar".

Alexandre va néixer a Hales (Gloucestershire), i va ser mestre de teologia a la universitat de París. Va ser el primer a haver comentat metòdicament, dins la seva Glossa in quatuor libros sententiarum Petre Lombardi, el Llibre de les sentències de Pere Llombard, text de referència de l’ensenyament en teologia després de 1215. Segons el testimoniatge de Roger Bacon, Alexandre va entrar a l’orde dels franciscans vers l’any 1236.

L’obra mestra d’Alexandre de Hales és la seva Summa theologica, o Summa halensis, primera summa de la teologia de l’escolàstica medieval. Compilada pels seus alumnes i els seus successors, tindrà una influència considerable, especialment sobre sant Bonaventura.

L’obra d’Alexandre de Hales introdueix els principis aristotèl·lics dins la discussió teològica cristiana. Intenta constituir una teologia sistemàtica, que integra els sabers grecs i àrabs.

http://www.cosmovisions.com/Hales.htm