Demòcrit (Démocrite)


Esquema de la Filosofia antiga
Els filòsofs pluralistes
Empèdocles
Anaxàgores
Leucip
Atomisme

Demòcrit va desenvolupar la teoria atòmica de l'univers, concebuda pel seu mentor, Leucip.

Demòcrit va néixer a Abdera, Tràcia. Va escriure nombroses obres, però sols en perduren escassos fragments. Segons la teoria atòmica de la matèria de Demòcrit, totes les coses es componen de partícules diminutes de matèria pura, invisible i indestructibles (en grec atoma, “indivisible”), que es mouen per l'eternitat en un infinit espai  buit (en grec kenon, “el buit”).

Encara que els àtoms estiguin fets de la mateixa matèria, difereixen en forma, mesura, pes, seqüència i posició. Les diferències qualitatives en allò que perceben els sentits i l'origen, el deteriorament i la desaparició de les coses són el resultat no de les característiques inherents als àtoms, sinó de les seves disposicions quantitatives. Demòcrit considerava la creació de móns com la conseqüència natural del moviment giratori incessant dels àtoms a l'espai. Els àtoms topen i giren, i formen grans agregacions de matèria.

Demòcrit també va escriure sobre ètica, i va proposar la felicitat, o “alegria”, com el bé més gran —una condició que s'aconsegueix per mitjà de la moderació, al tranquil·litat i l'alliberament de les pors. En la història Demòcrit era conegut com el Filòsof Alegre, en contrast amb al més ombrívol i pessimista Heràclit. La seva teoria atòmica va anticipar els moderns principis de la conservació de l'energia i la irreductibilitat de la matèria.

Demòcrit d'Abdera (c. 460 aC - 370 aC) segueix la teoria de Leucip i afirma que l'univers està constituït per infinites partícules materials, els àtoms, una massa compacta i sòlida.  Són indestructibles, invisibles, indivisibles i homogenis en la seva contextura, encara que es distingeixen per la forma i la mida. Es mouen lliurement en l'espai buit, en totes direccions, i el seu moviment és etern i incausat. Quan topen entre ells formen els cossos compostos,  ja visibles. L'univers s'origina per l'atracció d'un remolí còsmic, que atrau els àtoms més pesants cap al centre, mentre que els lleugers queden a la perifèria. Una membrana que els envolta els manté units i constitueixen un cosmos.

http://www.cosmovisions.com/Democrite.htm