Diògenes de Sínope (Diogène)


Esquema de la Filosofia antiga
L'escola cínica

Filòsof grec (ca. 404-323 aC) considerat com el pare dels cínics, escola fundada per Antístenes al segle IV aC.Diògenes va néixer a Sínope (avui Sinop, Turquia), va fer els estudis a Atenes, on va ser el deixeble d’Antístenes, que ensenyava que hom no ha de respectar pas les convencions socials i que cal fugir del plaer. Diògenes es va llançar a una vida d’austeritat i d’automortificació. Vivia dins un tonell, portava vestits rústecs, s’alimentava senzillament i dormia a terra als carrers o sota els porxos. Però la seva vida excèntrica no li va fer pas perdre l’estima dels atenesos que admiraven el seu menyspreu del confort.

El bé pràctic era la preocupació més gran de Diògenes, que no dissimulava pas el seu desdeny de la literatura i de les belles arts. Es reia dels homes de lletres que llegien els patiments d’Ulísses d’una tirada, tot negligint els seus, tot com oradors que estudiaven els mètodes de recerca de la veritat en comptes de posar aquesta en pràctica. Arran d’un viatge a Egina, va ser capturat per pirates, emmenat a Creta i venut com a esclau. Quan hom li demanava en quin domini excel·lia, responia: “En el comandament”. Va ser comprat per Xeniades de Corint, el qual, conscient de la seva vàlua, el va alliberar i el va convertir en tutor dels seus fills.

La llegenda conta que Diògenes es passejava en ple dia pels carrers d’Atenes, amb una llanterna a la mà, dient que anava a la recerca d’un home honest. En una altra vegada, Diògenes hauria tingut una entrevista amb Alexandre el Gran, el qual hauria iniciat la conversa dient: “Jo sóc Alexandre el Gran”, a la qual cosa el filòsof hauria contestat: “Aparta’t que em tapes el sol”. Alexandre va quedar tan impressionat del domini d’ell mateix de Diògenes que se’n va anar dient: “si no fos Alexandre, m’agradaria ser Diògenes”.

D'acord amb la tradició, Diògenes va morir a Corint el mateix dia que Alexandre. Enterament absorbit per la saviesa pràctica, no va crear cap sistema filosòfic. Hom va atribuir diverses obres literàries a Diògenes, però ja d’ençà de l’època clàssica van ser identificades com a falses.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Diogène_de_Sinope
http://it.wikipedia.org/wiki/Diogene_di_Sinope