Tales de Milet (Thalès)


Esquema de la Filosofia antiga
L'escola de Milet
Anaximandre
Anaxímenes

Tales (c. 625 aC - 546 aC) va proposar l'aigua, un principi material infinit, sense generació ni corrupció, a diferència de les substàncies, que són finites, com a arkhé de la physis o principi a partir del qual es forma l'univers. L'aigua es manté permanent i inalterable en totes les substàncies, en constitueix el substrat bàsic i tot es genera a partir de les seves transformacions.

Tales va ser el fundador de la filosofia grega. Hom el considera com un dels Set Savis de Grècia. Tales arribà a ésser famós a causa dels seus coneixements d'astronomia després d'haver predit l'eclipsi de sol que es va produir el 28 de maig de 585 aC. Hom diu que també va introduir la geometria a Grècia. Segons Tales, el principi de totes les coses és l'aigua, de la qual prové tot i a la qual tot torna un altre cop. Abans de Tales, les explicacions de l'Univers eren mitològiques, i el seu interès per la substància física bàsica del món marca el naixement del pensament científic.

La filosofia apareix per primera vegada a la ciutat de Milet, que era un dels centres de comerç més important del món antic. Era una polis d'Àsia menor [avui Turquia] un lloc de pas per als vaixells que navegaven entre Egipte i Grècia. A més, els milesis tenien una colònia al delta del Nil, anomenada Nàucratis, a través de la qual estaven en relació amb tota la cultura egípcia.

 El primer filòsof de nom conegut és Tales de Milet, que viu a finals del s. VII i principis del s. VI aC. (625-546 aC.). Forma part del grup dels set savis de Grècia. Eren uns personatges semilegendaris, que segons la llegenda eren amics i discutien plegats; els grecs els consideraven els fundadors de la racionalitat i els atribuïen frases tradicionals (dites) que exaltaven el sentit comú i la prudència (sofrosine).

Probablement, no va escriure res; però se li atribueix una astrologia nàutica, en vers. És important aquesta atribució perquè mostraria que Tales és un científic pràctic. Escriu en vers perquè la rima resulta més fàcil de memoritzar. Aquest llibre servia per a orientar els pilots dels vaixells en la mar a través del Teorema de Tales.[Dues estrelles fixes i un punt a baix que és el vaixell]. Tales és un físic, els seus contemporanis mai no l'anomenen "filòsof". Físic, per a un grec, és un investigador de la natura amb mètodes racionals.

Era negociant d'oli. Va viatjar per Egipte i segurament va aprendre matemàtiques i física amb els sacerdots egipcis. Sembla que va preveure un eclipsi l'any 585 aC. També se li atribueix haver calculat la distància entre les dues estrelles petites de l'Ossa (el carro) i haver mesurat l'alçada de les piràmides amb un mètode indirecte a través de l'ombra.

Com a filòsof, Tales és el primer a plantejar-se el tema de l'arkhé, és dir, el tema de l'estructura material del món. L'arkhé de Tales és l'aigua. En un dels seus fragment diu que: "Déus i coses divines naixeren de l'aigua". Aquesta frase pot semblar banal o absurda. Però al darrera hi ha una qüestió important. Tales és el primer a dir-nos que el món pot ser explicat a través d'un element físic natural que és l'aigua. El món és una estructura objectiva, constituït per diferents formes d'aigua.

Per primera vegada s'intenta explicar quelcom sobre la natura sense utilitzar ni l'al·legoria ni la faula. Uns 150 anys abans de Tales, Homer (s. IX-VIII aC) en el cant 14 de la Ilíada havia dit que Oceà és el pare de totes les coses i també que és Theon genesis (origen dels déus).

Oceà era un déu fill de Gea (Terra) i Urà (Cel).En un poble de navegants i comerciants Oceà era un déu de molta importància, perquè el comerç es feia a través del mar. L'aigua és com una metàfora de la vida. Tales té el mèrit de criticar aquest mite. Ja no proposa com a ordre del cosmos un esperit o déu, sinó una força material de tipus físic. L'arkhé del món és una realitat empírica, i comprovable. L'arkhé  del món és aigua.

A l'obra de Tales es produeix el pas de mite a logos. A partir d'ara l'explicació del món no s'haurà de cercar en la tradició o contes sinó en el món material físic mateix.

http://www.cosmovisions.com/Thales.htm