Zenó de Cítion


Esquema de la Filosofia antiga
Estoicisme

Zenó de Cítion (ca. 490 aC - ca. 264 aC) va néixer a Cítion (Xipre) i va morir a Atenes. És considerat el fundador de l'estoïcisme.

 

Fill d'un ric comerciant fenici instal·lat a Xipre, Zenó va demostrar des de la seva joventut una inclinació per la filosofia. En el curs dels seus viatges, son pare li va comprar tractats de Sòcrates. Zenó va establir-se a Atenes l'any 312 aC, i va ser alumne de Crates de Tebes, un cínic, d'Estilpó, un megàric, de Xenòcrates i de Diodor Cronos.

Després d'haver estudiat diversos sistemes filosòfics, va decidir de fundar la seva pròpia escola de filosofia, que va rebre el nom d'estoïcisme, per derivació de stoà pecile (pòrtic pintat), nom donat a un parc públic on el mestre ensenyava als seus deixebles. Ben ràpidament va aconseguir la popularitat: els atenesos li van erigir una estàtua en bronze, li van donar les claus de la ciutadella i li van oferir una corona d'or.

El deure moral, l'autocontrol, i viure en harmonia amb la natura eren alguns dels principis de l'ètica pràctica en la qual Zenó estava interessat. Zenó va ensenyar a Atenes durant més de mig segle i va ser respectat pel seu mode de vida recte. Tanmateix, hom diu que Zenó va rebutjar la idea de fer-se ciutadà atenès per lleialtat al seu Xipre natal.

Als 98 anys, víctima d'un accident, va decidir de llevar-se la vida. Cap de les seves obres no ens ha arribat, i només en tenim els títols, recollits per Diògenes Laerci, i alguns fragments de les seves compilacions.

Zenó va dividir la ciència en tres grans parts: la lògica, la fisiologia (ciències naturals) i la moral.

Va distingir diversos graus en el coneixement:

* La representació intel·ligible que és una representació clara i distinta.
* L'assentiment, que és l'acte de l'ànima que experimenta una impressió veritable.
* La intel·lecció (catalepsis)

Va ser l'inventor del concepte de kathekon (allò que convé), concepte cardinal de la pràctica dels deures en l'estoïcisme.

« L'home té dues orelles i una sola llengua, per escoltar dues vegades abans de parlar»


http://fr.wikipedia.org/wiki/Zénon_de_Kition